Aanrijding voetganger

aanrijding voetganger

Wanneer u als voetganger bent aangereden, bijvoorbeeld door een fiets, auto, motor of scooter, lijdt u mogelijk letselschade. Het is namelijk goed mogelijk dat u door het ongeval lichamelijk letsel heeft opgelopen, maar misschien ook psychische klachten zoals angstklachten. Wij kunnen degene die verantwoordelijk is voor uw aanrijding voor u aansprakelijk stellen en we geven graag advies over de mogelijkheden voor een schadevergoeding, het doen van aangifte en andere praktische zaken.

Wanneer kan ik een schadevergoeding krijgen?

Voetgangers worden door de wet extra beschermd ten opzichte van zogenoemde sterkere verkeersdeelnemers zoals automobilisten en bestuurders van scooters, motoren et cetera. Wanneer u als voetganger wordt aangereden door een gemotoriseerd voertuig, is de bestuurder van dat voertuig in de meeste gevallen aansprakelijk voor uw schade. Zelfs als u ook eigen schuld heeft aan het ongeval. Het kan dan wel zo zijn dat uw schade niet volledig wordt vergoed, maar een deel daarvan. Als u bent aangereden door een gemotoriseerd voertuig, maar er is ook sprake van ‘eigen schuld’, dan wordt uw schade toch voor minimaal 50% vergoed. Bij kinderen onder de 14 jaar is dit zelfs 100%.

Aanrijding  door een fietser

Als u als voetganger bent aangereden door een fietser, gelden er geen bijzondere beschermingsregels. De fietser is aansprakelijk voor de aanrijding als sprake is van ‘onrechtmatigheid’. Bijvoorbeeld wanneer de fietser in strijd met de verkeersregels handelde, of verwijtbaar onvoorzichtig of onzorgvuldig was. Wij kunnen u in deze gevallen goed adviseren en zorgen ervoor dat u krijgt waar u recht op heeft.

Welke schade wordt vergoed?

Als er een partij aansprakelijk is voor het ongeval, dan is die partij verplicht uw de schade te vergoeden die u lijdt door het ongeval. Het uitgangspunt is volledige vergoeding. Er zijn verschillende soorten bedragen waar u recht op kunt hebben. Dit worden schadeposten genoemd. Voorbeelden daarvan zijn: medische kosten (eigen risico en eigen bijdragen), de reiskosten en parkeerkosten die u maakt in verband met uw medische behandelingen, inkomensschade bij arbeidsongeschiktheid, pensioenschade, schade die u lijdt vanwege een studievertraging, kosten voor hulp in het huishouden of mantelzorg, onderhoudskosten van uw huis en tuin en daggeldvergoedingen wanneer u in een ziekenhuis of revalidatiecentrum moet verblijven.

De hierboven genoemde kosten zijn op geld waardeerbaar en vallen onder de materiële letselschadevergoeding. Naast de materiële schadevergoeding, maakt u ook aanspraak op een immateriële schadevergoeding. Meestal wordt dit smartengeld genoemd. Smartengeld is een compensatie voor geleden en nog te lijden pijn en/of psychische klachten. Zowel de materiële schade als het smartengeld maken deel uit van de letselschadevergoeding.

Bespreek je verhaal, geheel vrijblijvend, met een specialist bij De Haan Letselschade.

    Onze specialist bij letselschade

    Wil je liever direct een specialist spreken voor je vragen? Neem dan altijd contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

    Thomas de Haan

    juridisch medewerker

    het team - Thomas de haan