Heeft u letselschade opgelopen terwijl u reisde met het openbaar vervoer? Of bent u als andere verkeersdeelnemer aangereden door een bus, tram of een trein? In beide gevallen is de openbaar vervoerder mogelijk aansprakelijk voor het ongeval en uw schade.
Letsel opgelopen aanrijding als passagier
Zonder dat u het wellicht door heeft gehad, bent u toen u incheckte met uw OV-chipkaart een overeenkomst aangegaan met een vervoerder. Als je (legaal) gebruik maakt van het openbaar vervoer komt er namelijk een vervoersovereenkomst tot stand. Deze overeenkomst houdt in dat u tegen betaling door de vervoerder veilig van A naar B wordt gebracht. De vervoerder heeft ten opzichte van u een zorgplicht. Dat betekent dat de vervoerder zich moet inspannen om te voorkomen dat u een ongeval overkomt of schade lijdt. Als er bijvoorbeeld onderweg iets fout gaat waardoor het vervoer niet veilig bleek, is er mogelijk sprake van een inbreuk op de vervoersovereenkomst. De vervoerder is dan mogelijk aansprakelijk voor uw schade.
Enkele voorbeelden van gevallen waarin vervoerders aansprakelijk kunnen zijn voor uw schade zijn:
- plotseling te hard remmen of optrekken zonder dat dit noodzakelijk is;
- een botsing met een andere weggebruiker;
- een botsing tegen een boom of ander obstakel;
- een val bij in- of uitstappen;
- een kapotte stoel of muurbeugel.
De vervoerder is niet aansprakelijk als er sprake was van overmacht. Ook kan het zijn dat er wel aansprakelijkheid is, maar dat u een deel van de schade zelf moet dragen omdat er sprake is van ‘eigen schuld’.
Denkt u dat een vervoerder aansprakelijk kan zijn voor de schade die u heeft opgelopen bij de aanrijding als passagier? Onze advocaten hebben ruime ervaring en deskundigheid bij het verhalen van letselschade op vervoerders. Zij staan u graag vrijblijvend te woord.
Letsel opgelopen door aanrijding met een bus, tram, trein of metro
Als u als voetganger of als fietser bent aangereden door een bus, tram, trein of metro geldt dat de openbaar vervoerder aansprakelijk is, tenzij deze zich met succes kan beroepen op overmacht. Dat wil zeggen dat de bestuurder geen (relevant) verwijt kan worden gemaakt. Bijvoorbeeld wanneer u uit het niets verscheen en de bestuurder daar op geen enkele manier rekening mee had kunnen houden. Er gelden dezelfde regels als die gelden bij een aanrijding als voetganger.